Elk jaar organiseren ProDemos en de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) de Docentendag Maatschappijleer. Zoals begrijpelijk werd het dit jaar door de maatregelen rondom Corona anders dan voorgaande jaren.

Docentenweek 2021
In 2021 organiseerden we een online Docentenweek Maatschappijleer. Je kon een ticket kopen waarmee je in de week van 1 t/m 5 februari 2021 lezingen en workshops kon volgen in een online omgeving. Na deze week kon je nog een week lang alles terugkijken.

Vanwege de coronamaatregelen hebben we dit jaar gekozen voor deze volledig online editie. We vinden het natuurlijk heel jammer jullie niet in persoon te zien, maar een online Docentenweek heeft ook zo zijn voordelen. Zo hoefde je deze keer niet te kiezen en je dus ook niet in te schrijven voor de programmaonderdelen. En je kon alle lezingen terugkijken. Ook bood het online karakter mogelijkheden met betrekking tot de programmering. Zo hadden we een lezing van Johan Sandahl over ‘social science education’ vanuit Stockholm, keken we achter de schermen bij Projekta in Suriname, en liet ambassadeur Bonnie Horbach vanuit Litouwen zien wat haar werk inhoudt. 

Programma

De openingslezing werd maandagavond 1 februari verzorgd door Beatrice de Graaf. Hoe ga je om met extreme uitspraken in de klas? De Graaf geeft je handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Bekijk hier het overzicht van lezingen, workshops en virtuele excursies.

Behalve lezingen, workshops en excursies waren er ook ‘live’-momenten tijdens de Docentenweek. Waaronder een gemeenschappelijke opening, een pubquiz, Q&A’s en een plenaire afsluiting. Het was in deze bijzondere tijd een fijne en inspirerende week. Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer fysiek. Want het informeel kletsen over het vak, de borrels, het netwerken en het struinen langs de kraampjes hebben we dit jaar moeten missen. Maar hopelijk nemen we een aantal initiatieven van deze online Docentenweek ook mee naar de fysieke Docentendag 2022 (denk aan internationale lezingen).

We kijken er enorm naar uit om jullie volgend jaar weer fysiek en in goede gezondheid te zien op de Docentendag 2022.

De organisatie – NVLM en ProDemos