Het ministerie van OCW heeft besloten de pilot maatschappijwetenschappen met een jaar te verlengen. Dat betekent dat de invoering van het nieuwe examenprogramma voor zowel havo als vwo per augustus 2017 (4e leerjaar) plaatsvindt en niet per 2016.

De reden daarvan is dat de syllabuscommissie op basis van de ervaringen in de pilot nog stevige ingrepen heeft gedaan in het concept programma ten einde een betere balans te krijgen tussen domeinen die de concepten beschrijven en domeinen die over de contexten gaan. Dit vraagt ook om aanpassingen in beide syllabi. Het ministerie vindt het wenselijk dat al met dit bijgestelde programma gewerkt is in de pilotscholen en er ook al een pilotexamen voor ontwikkeld is, voordat de landelijke invoering een feit is.

Het geplande nascholingsprogramma gaat toch na de zomer van start. Dan zijn immers ook de bijgestelde syllabi beschikbaar. Er verandert veel in het programma en een jaar extra biedt meer tijd voor docenten om zich in dit programma en in de achtergronden ervan te verdiepen. Er is nog tot september de mogelijkheid voor aanmelding voor de nascholingscursus.