Atlantische onderwijsconferentie 2024 - The Weaponization of Everything

Op woensdag 20 maart 2024 organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse nascholingsconferentie in Paushuize te Utrecht, met als thema: ‘The Weaponization of Everything. Oorlogsvoering op nieuwe terreinen in de samenleving’. Conflicten worden vandaag de dag niet meer uitsluitend uitgevochten aan het front. Steeds vaker verschuift ‘oorlogsvoering’ naar de samenleving en worden andere middelen ingezet als wapen. Denk hierbij aan migratiestromen om overheden onder druk te zetten, het gebruik van (des)informatie om beeldvorming te manipuleren en de inzet van natuurlijke bronnen als wapen.

Tijdens de onderwijsconferentie gaan we dieper in op deze thema’s aan de hand van lezingen van verschillende experts. Met Ivo van de Wijdeven, historicus en auteur, kijken we naar de invloed van de geschiedenis op de hedendaagse geopolitiek. Dr. Jeroen Warner zal rond het thema ‘natuurlijke bronnen’ zijn expertise delen over de rol van water in conflictsituaties. Prof. dr. Jaap Verheul, bijzonder hoogleraar Trans-Atlantische geschiedenis en dr. Peter van der Heiden, universitair docent en auteur, buigen zich over de invloed van Russische desinformatiecampagnes tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Bart Wielders, PhD researcher bij de Nederlandse Defensie Academie, gaat dieper in op het gebruik van migranten als wapen om zo overheden onder druk te zetten. Het middagprogramma van de Atlantische Onderwijsconferentie bestaat uit diverse workshops van gerenommeerde instanties. Deze zullen in een later stadium bekend worden gemaakt.

Aanmelden is t/m woensdag 13 maart 2024 mogelijk via https://www.atlcom.nl/programma/atlantische-onderwijsconferentie-2024/

De kosten voor deelname bedragen €165. Docenten die lid zijn van de vakverenigingen KNAG, NVLM en VGN kunnen deelnemen tegen een gereduceerd tarief van €140.